Θερμομόνωση Ταρατσών
Τι είναι η θερμομόνωση;
Το πιο απλό παράδειγμα για να γίνει αντιληπτός ο όρος, είναι το θερμός. Το θερμός είναι ένα δοχείο θερμομονωμένο. Ανάμεσα στα τοιχώματά του έχει τοποθετηθεί θερμομονωτικό υλικό. Έτσι τα υγρά που τοποθετούμε μέσα στο θερμός, διατηρούνται κρύα ή ζεστά για αρκετή ώρα.
Το ίδιο συμβαίνει και με ένα κτήριο. Όταν είναι καλά θερμομονωμένο, αυτό διατηρείται δροσερό το καλοκαίρι και ζεστό το χειμώνα για αρκετές ώρες. Για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται να έχουν θερμομονωθεί οι περισσότερες, αν όχι όλες του οι επιφάνειες.
ΚλασικήΣυμβατική
Η θερμομόνωση ταράτσας – συμβατικού τύπου μόνωση ταράτσας είναι πλέον η πιο διαδεδομένη εργασία για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου σας και την προστασία του.
Είναι μία από τις πιο αξιόπιστες λύσεις, καθώς το θερμομονωτικό υλικό τοποθετείται με τέτοιο τρόπο προκειμένου να πετύχει απόλυτη πρόσφυση στην επιφάνεια της ταράτσας, και έτσι να προσφέρει τη μέγιστη δυνατή προστασία στο κτίριό σας.
ΤαΠλεονεκτήματα
- Προσφερει 100% προστασία από την ζέστη, το κρύο και την υγρασία.
- Έχει πάρα πολύ μικρό βάρος (περίπου 35 κιλά ανά τετραγωνικό μέτρο) με όφελος την ελάχιστη δυνατή καταπόνηση του κτιρίου.
- Επιτυγχάνει απόλυτη πρόσφυση σε όλα τα δομικά υλικά.
- Προσφέρει οικονομία έως και 60% στην κατανάλωση ενέργειας.
- Είναι οικονομική και εξασφαλίζει γρήγορη απόσβεση του κόστους της κατασκευής.
ΤρόποςΕφαρμογής
- Καθαρισμός και προετοιμασία όλης της επιφάνειας, ξήλωμα σαθρών κονιαμάτων.
- Επάλειψη με ασφαλτικό γαλάκτωμα σε όλη την επιφάνεια για την αποφυγή δημιουργίας υδρατμών εντός του μονωμένου χώρου.
- Τοποθέτηση θερμομονωτικών πλακών διογκωμένης (Neopor γραφιτούχο) ή εξυλασμένης πολυστερινής (Dow) 5 εκατοστών.
- Δημιουργία αφρομπετόν με ειδική πρέσα, με στρώση μέσου πάχους 10-12 εκ., δίνοντας 1.2% ρύση προς τις υδρορροές. Το αφρομπετόν αποτελείται από τα εξής υλικά : τσιμέντο, ίνες πολυπροπυλενίου, διογκωτικό και νερό. Για το πλήρες στέγνωμα του αφρομπετόν απαιτούνται 48ώρες. Επόμενο βήμα είναι η επάλειψη με ασφαλτικό βερνίκι Primer σε όλη την επιφάνεια. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουμε τη μέγιστη πρόσφυση του ασφαλτόπανου στο υπόστρωμα και την αποφυγή της αποκόλλησής του.
- Θερμοσυγκόλληση του ασφαλτόπανου (Dien SBS) ή Paladien Bituline, βάρους 5 ή 6 κιλών ανά τετραγωνικό μέτρο, με άνω επικάλυψη ορυκτής λευκής ψηφίδας και αντοχή έως τους -20ο C. Η θερμοσυγκόλληση του ασφαλτόπανου γίνεται με ειδικό φλόγιστρο. Τα ασφαλτόπανα συγκολλούνται παράλληλα μεταξύ τους, το ένα με το άλλο, ξεκινώντας πάντα από το χαμηλότερο προς το υψηλότερο σημείο. Η συγκόλληση γίνεται με ειδικό εργαλείο (κυλινδράκι) και τα ασφαλτόπανα έχουν πάτημα 10 εκ. μεταξύ τους. Στα στηθαία προεκτεινόμαστε κατά 15εκ. περίπου.
- Τελος, για την ενίσχυση της στεγανοποίησης περιμετρικά, καθώς και στα ευαίσθητα σημεία, εφαρμόζουμε υλικά σφραγίσεως όπως ακρυλική, ασφαλτική και πολυουρεθανική μαστίχη. Στις ενώσεις των ασφαλτόπανων περνάμε αλουμινόχρωμα για την προστασία από την υπεριώδη (UV) ακτινοβολία.
Ποια υλικά είναι θερμομονωτικά και ποια πρέπει να χρησιμοποιούμε;
Θερμομόνωση επιτυγχάνεται από υλικά που εγκλωβίζουν ακίνητο αέρα. Γι΄ αυτό και όλα τα θερμομονωτικά υλικά έχουν μεγάλο πάχος και είναι ελαφριά. Υπάρχουν αρκετοί τύποι τέτοιων υλικών η επιλογή τους εξαρτάται από πάρα πολλές παραμέτρους.
Στα δώματα – ταράτσες όπου ένα κτίριο συνήθως παρουσιάζει και τις μεγαλύτερες ενεργειακές απώλειες, το θερμομονωτικό υλικό απαιτείται να έχει μεγαλύτερο πάχος από τους τοίχους.